Kínai gyógynövények - Teacserje

Teacserje

Kínai teacserje( Camellia sinensis), fehér tea, zöld tea, fekete tea

A teavirágúak családjába tartozik. 3 méter magasra is megnövő örökzöld cserje. Virága feltűnő, alig kocsányos, fehér és sárgás-pirosas árnyalatú. Termése kemény tok. Főleg trópusi éghajlaton él, ahol a csapadék átlag legalább 50 hüvelyknyi. Minőségi teát termesztenek, magasabb területeken 1500 méterig, a növények ugyan lassabban nőnek de zamatosabbak. A teanövények fává nőnek, ha zavartalanul fejlődhetnek. A művelt növényeket derékmagasságban metszik, így könnyedén szedhető. Két változata ismert a kicsi-leveles kínai változat(C sinensisek sinensis) és az nagy-leveles Assamese növény. A legenda szerint kb 5000 ezer évvel ezelőtt Szen Nung kínai császár forrásban lévő ivóvizébe pár illatos levelet sodort a szellő.

A víz után, világon a második legtöbbet fogyasztott ital. A legtöbb ember enyhe serkentő gyanánt issza, de a cserje forrázata a hasmenés kezelésében, a fogszuvasodás megelőzésében és a bronchitis köpetlazítójaként is hatásos.

A hagyományos kínai orvoslás legalább 3000 éve használja, fejfájás, hasmenés, vérhas, meghűlések, köhögések, asztma és a légző rendszer egyéb megbetegedései ellen. A kíniak pek-ho-nak hívják. 茶花 Az angolok olyannyira kedvelték, hogy új névként a görög istennő szót „thea” adták neki. A tea iránti kereslet, új lökést adott Ceylon, India, Honkong angol gyarmatosításának.

A zöld teát gőzölik (japán módszer) vagy sütik (kínai módszer). Ezzel gyorsan megállítják az oxidációs folyamatot. A fekete tea oxidált. Újabban új csemege kerül a nyugati boltokba a fehér tea, amely az ágak végénél levő új hajtásokból készül. Hatóanyag: koffein, treobromin, teoffilin. Vitaminok, (B1, B2 B12, C, A), cserzőanyagok.

Hatás: zsíroldó, emésztést javító, enyhe vízhajtó, kedélyjavító, feszültségoldó, sejtvédő, bőrszépítő, immunrendszer erősítő, méregtelenítő, elősegíti a salakanyagok kiürülését, antibakteriális, koffeintartalma miatt serkenti a központi idegrendszert, fokozza a szellemi tevékenységet. Hatóanyagainak nagy része bronchodilátor, vagyis olyan anyag, amely a légzést azzal, serkenti, hogy kitágítja a bronchikus hörgőket.

Fogszuvasodás: A tea fluoridforrásként sem utolsó. A zöld, vagy fekete tea magasabb fluoridot tartalmaz, mint a fluorozott víz. A tannintartalma, pedig hatékony a szuvasodást okozó baktériumok leküzdésében.

Sugárzás: Tanulmányok szerint megakadályozza a Stroncium 90 izotóp beépülését a csontvelőbe. Valamint akadályozza a sugárzás okozta leukémia kialakulását.

Kínai vizsgálatok szerint hatásos a hepatitisz leküzdésében.

Terhes nők nagy mennyiségben ne fogyasszák, a koffeintartalom miatt.

A resveratrol szerepe : javítja a szív prekondicionálását. A szívinfarktus zúlélési esélyei nőnek a 2. ,3. infarktust követően. A szívizom sejtek elviselik a koszorúér –elzáródás következtében létrejött oxigén hiányos , majd a hirtelen ezt követő oxigén dús állapotott. Növeli a NOS enzimnek a mennyiségét a szívizomban. Ennek köszönhetően az elhalt sejtek nagysága jelentősen kisebb lehet.

Növeli az érfalak rugalmasságát. Fitoösztrogénként működik, utánozza az ösztrogén hormon működését, így véd a mellrák és csontritkulás ellen.

Lapsang Soucho

Jellegzetes füstös aromája van. Kína Fujian tartományából, a Wuyi hegyekből származik. Amikor Lapsang Souchongot először nyugati európai országokba exportálták és híressé vált a nemzetközi piacokon - ez kétségkívül a megkülönböztethető aroma és íz miatt volt. Érdekes módon a legjobb Lapsanget a Wuyi hegyekben találjuk, ahol a magas hegyek vastag fenyőerdőkkel és nehéz köddel nyújtják azt, a számára eszményi környezetet, hogy legkiválóbb minőségi tea megteremhessen.

A legenda azt állítja, hogy a füstölő eljárást véletlenül fedezték fel. A Qing dinasztia alatt, egy hadseregbeli egység, ami átutazik Xingcunon, (Star Village) állomásozott egy teagyárban, ami friss levelekkel volt tele. Amikor a katonák távoztak, és a munkások visszaértek a túl rövid idő állt rendelkezésükre megszárítani a levelek, hogy piacra vigyék, túl késői volt, hogy a szokásos módon száríthassák meg a leveleket. Úgyhogy meggyújtották a fenyőfa kandallókat hogy siessenek. Úgy gondolták így gyorsabban száradnak a levelek. Nem csak a tea elérte a piacot időben, de a füstölt fenyő íz létrehozott egy isteni zamatot!!!

Vissza