Hagyományos Kínai orvoslás

A Tradicionális Kínai Medicina röviden TCM egy sor Kínából eredő hagyományos orvosi eljárást jelent, melyet a nyugati világ nagy részében és Európában is kiegészítő, azaz komplementer orvosi rendszernek tartanak nyilván, míg Ázsiában az elsődleges orvosi ellátás része.

A hagyományos kínai orvoslás /HKO/ olyan összetett, holisztikus gyógyítási rendszer, melynek Kínában több mint 5000 éves múltja van.
Elméleti rendszere a természet, a kozmosz és az emberi test aprólékos megfigyelésén alapul. Olyan ősi módszereket alkalmaz, mint az akupunktúra, akupresszúra, gyógymasszázs, meridián masszázs, gyógynövény-, és étrend terápia, moxibució, köpölyözés, kínai légzésterápia / Qi gong/, kínai mozgásterápia / Qi Kung/. A hagyományos kínai orvoslás semmilyen káros anyagot nem használ, bizonyítottan mellékhatásoktól mentes, szelíd gyógymód.

A medicinát több ezer éves orvosi tapasztalatok és napjaink tudományos kutatásai fejlesztették azzá a felbecsülhetetlen értékű tudásanyaggá ami ma a hagyományos kínai orvostudomány /HKO/ kezeléseinek elméleti hátterét alkotja. Napjainkban világszerte ismerik, szeretik és sikeresen alkalmazzák ezt az orvostudományt, főleg a nyugati országokban, így pl: Nyugat Európában és Észak Amerikában. Népszerűségét annak köszönheti, hogy teljesen emberbarát, holisztikus gyógyítási rendszer és nincsenek mellékhatásai.

A betegségek kezelésében elsősorban a test és szellem energetikai egyensúlyának mechanikai ingerlésen alapuló technikákat alkalmaz / akupunktúra, akupresszúra,/ vagy gyógynövényes terápiákkal törekszik a megbomlott egyensúly helyreállítására.

A diagnózis többrétű: a beteg leleteinek figyelembevétele mellett a megtekintés, a pulzusvizsgálat, a nyelvdiagnosztika és egyéb megfigyelések, valamint a tünetek kivizsgálásával és értelmezésével történik. A szakképzett és tapasztalt orvos számára a betegség külső jegyei óriási jelentőséggel bírnak. A foltok megjelenése a bőrön, a szem elszíneződése, alaki torzulások, a beteg viselkedése már önmagában is fontos információkat közölnek, amit az orvos kikérdezéssel és vizsgálatokkal pontosít.

A hagyományos kínai terápiák segítségével sokféle, a nyugati orvostudomány által jelenleg még nem gyógyítható betegséget lehet sikeresen kezelni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tudományos kutatásokkal is alátámasztva alkalmasnak tartja az akupunktúrát 104 különböző betegség gyógyítására. Az utóbbi években egyre több figyelem irányul a Hagyományos Kínai Orvoslásra (TCM - Traditional Chinese Medicine) az európai szakemberek körében is. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a kínai kormány és az Európai Unió 2007 nyarán megkezdte az előkészületeket egy hosszú távú kutatási projekt megvalósításával kapcsolatban. Európában is felfigyeltek arra, hogy a TCM több ezer éve sikeresen és biztonsággal kíséri az embert, egyes körökben úgy is emlegetik, mint az ember örök kincsét. Mára az Európai Unió is úgy gondolja, meg kell találni a kincsből, az óriási tudásból az európai ember számára is kedvezően hasznosítható elemeket, amelyeket modernizálni és széles körben alkalmazni kell.

A Hagyományos Kínai Orvoslás Világszövetségének (World Federation of Chinese Medicine Societies, WFCMS) adatai alapján a XXI. század elejére megvalósult, hogy a világ több mint 100 országában mintegy 100 ezer kínai gyógyászati klinika működik, és körülbelül 300 ezer orvos dolgozik a betegek állapotának jobbulásáért. A kínai gyógyítást oktató képzőhelyek száma világszerte 1000-re tehető.

A Magyar Tudományos Akadémia Orvosi Osztálya 1998-as állásfoglalása szerint az akupunktúra tudományosan is megalapozott gyógymód lett, amely kezd beépülni a modern orvostudományba. Csak a "keleti" és a "nyugati" orvoslás együtt, egymást kiegészítve lehet a jövő gyógyításának módja.