Kezelési módszerek / Akupresszúra

Az akupresszúra szó latin eredetű, az acus (tű) és a pressus (nyomás) szavakból keletkezett, jelentése: pontnyomás. Az akupresszúra a meridiánok, azaz az energiapályák mentén található akupunktúrás pontok nyomással, masszírozással történő kezelését jelenti.
Az akupresszúrás pontok ott találhatóak, ahol a meridiánok a bőrfelszínhez a legközelebb haladnak. Ezeken a területeken a megfelelő erősséggel végzett akupresszúra helyreállítja a szervezet energetikai rendszerét. Az akupresszúrás kezelés a bőrön keresztül hatást gyakorol az izomrendszerre, a csontvázra, a belső szervekre, segíti a szervezet öngyógyító mechanizmusait, ezért hatásos nagyon sok betegség terápiájában.

Az akupresszúra, mint gyógykezelési mód azon alapszik, hogy a meridiánok, azaz energia vezetékek mentén elhelyezkedő akupunktúrás pontok ingerlésével helyreállítható a "Qi”(életerő) áramlása, valamint az energetikai blokkok is hatékonyan megszüntethetők.

A megfelelő szakértelemmel alkalmazott akupresszúra elvezeti az energiát onnan ahol felgyülemlett, és odavezeti, ahol hiány mutatkozik.
Az akupresszúra olykor kiegészül megfelelő masszázs mozdulatokkal, melyekkel erősíthető az immunrendszer, megelőzhető a betegség kialakulása.

A gyógyító, a kezelés alatt szabályos kézmozdulattal stimulálja a pontokat. A nyomás erős, de nem durva, kiegyensúlyozott és mélyreható.
Az akupresszúra a bőrön keresztül hatást gyakorol az izomrendszerre, a csontvázra, a belső szervekre, segíti a szervezet öngyógyító mechanizmusait, ezért hatásos nagyon sok betegség terápiájában. Pl: a nyak és a gerincoszlop megbetegedései, derékfájás, gerinccsigolyák sérülése vagy helyükből való kimozdulása, végtagok, illetve azok kötőszöveti, ízületi sérülése esetén. A kínai akupresszúrás meridián masszázs, valamint a „TuiNa”- gyógymasszázs egyszerű kezelési módjánál fogva igen népszerű.

A „TuiNa” nevű kínai gyógymasszázs ugyanúgy a meridiánok manipulálásán keresztül fejti ki hatását, mint az akupunktúra, ez utóbbival ellentétben azonban olyan helyeken is alkalmazható, amelyeket tűvel nem lehet kezelni, vagy olyan emberek esetében is, akik irtóznak a tűszúrástól. Alapját a kínai orvoslás yin-yang elmélete, az öt elem tana, a zang és fu szervek, csatornák és hálózatok, tápláló és védő Qi elmélete képezik. A „TuiNa”masszázs tulajdonképpen egy masszázsfogásokkal és kimozgatásokkal egybekötött akupresszúrás kezelés. Eredményesen alkalmazható mozgásszervi betegségek esetében, krónikus fáradtság és álmatlanság enyhítésére, de legalább ilyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében is.

Tradicionális kínai gyógymasszázs

A klasszikus orvoslástól eltérő gyógymódok között tartjuk számon a tradicionális kínai masszázst. A kínai masszázs egyaránt alkalmaz akupresszúrás kezelést (reflexológiai pontok nyomása), masszázsfogásokat, melyekkel az izmokat lazítja. Továbbá kimozgatásokat, melyek már a csontkovácsoláshoz állnak közelebb. Így lényegében egy ötvözött technikáról van szó.

A kínai masszázs célja, hogy az ízületek a helyükre kerüljenek, az izmok ellazuljanak, valamint a belső szervekben keringő életenergia (Qi) is mindenhol kiegyensúlyozott mértékben legyen jelen. A legfontosabb a Yin-Yang taoista elve, vagyis a kiegyenlítődés. Eszerint kétféle célja lehet a kínai masszázsnak: erősíthet, növelhet, támogathat, ekkor tonizálásról beszélünk, ez a Yang elv erősítését jelenti.
Egyes esetekben nyugtathat, szelídíthet, csökkenthet, levezethet, ekkor szedálásról beszélünk, ez a Yin elv alkalmazása.

A kínai masszázs hatékonyan alkalmazható: