Kezelési módszerek / Köpölyözés

A köpölyözés egy ősi kínai terápiás módszer, melynek során vákuumos poharat/ köpölyt helyezünk a bőrre. A forró levegővel telt köpölycsésze belsejében lévő negatív nyomás hatására a bőr és a hozzá tartozó képletek és a lágyrészek megemelkednek, bedomborodnak a pohárba. A köpölyözést nemcsak egyes testfelületeken alkalmazzuk ott, ahol mélyebb és erőteljesebb fájdalmak jelentkeznek, hanem adott esetben akupunktúrás pontokon is.

Több fajtája létezik: egyszerű, szívó, hólyaghúzó, csúsztatott, véreztetéses és villám köpöly, amelyeknek kiválasztása és alkalmazása függ a betegség jellegétől és stádiumától.
 
A köpöly anyaga lehet: Szaru, bambusz, kerámia, de leginkább kifejezetten erre a célra használatos, több méretben is beszerezhető üveg. Ebben jól láthatók a lezajló folyamatok, valamint könnyen tisztán tartható.
 
Egy kínai közmondás szerint: Ami gyógyszerekkel gyógyítható, az a köpölyözéssel is.

Előnyei:

 
A köpölyözés hatásmechanizmusa:

A köpölyözés külső, fizikális gyógymód, melynek során a vákuum hatására a kezelt területen a kapillárisok kitágulnak, ezáltal friss vér és több oxigén áramlik az adott területre. Alkalmazása során az elhasznált vér, valamint a nyirok- és anyagcsere végtermékei a véráramba kerülnek, és a vesék irányába áramlanak.

A szervezetben intenzív méregtelenítési folyamat indul be, ezáltal kitisztulnak a kötőszövetek is a felhalmozódott salakanyagoktól.
A vákuum szívóhatásával előidézett vérbőség hatására javul a bőr, izom, valamint a területhez tartozó belső szervek vérellátása, vérkeringése, anyagcseréje is.

A helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, s így fokozza az energia (Qi) szabad áramlását.
A köpölyözés a Qi ingerlésének egyik legerősebb módja, gyakorisága mindig a betegség jellegétől és stádiumától függ. Megelőzésként félévente, évente egy 8-10 kezelésből álló kúra ajánlott. A köpölyözéssel csodákat érhetünk el a testi és lelki frissesség visszaállításában.