Kezelési módszerek / Akupunktúra

Az akupunktúra, mint ősi kínai gyógymód, a hagyományos keleti orvoslás egyik legrégebben alkalmazott ága. Az akupunktúra az acus = tű és pungo = szúrni szóból ered, kínai neve: csen-csiu. Az akupunktúrát sokáig egy misztikus légkör övezte, ám ma már hatásos és elfogadott kezelési módszerként tartják számon az egész világon. Klinikai vizsgálatok alátámasztották, hogy számtalan betegség sikeresen gyógyítható alkalmazásával. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott deklaráció több száz tünetet, betegséget és állapotot sorol fel, melyek kezelésében eredményesnek bizonyult az akupunktúra alkalmazása.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi testet behálózó energiavezetékekben, a meridiánokban meghatározott rend szerint kering a Qi, mely az életfolyamatokhoz szükséges. A felszínes és mély meridiánok a szervekkel működési egységet alkotnak.

A harmonikus, összehangolt működésben történt változások, diszfunkciók különféle problémákhoz vezetnek. Megfigyelték, hogy a betegségekben, illetve már azok megelőző stádiumában egyfajta energiablokk áll fenn. Az adott problémát külső ártó tényezők (pl. sérülés, környezeti hatások, időjárás), illetve belső kóros érzelmi állapotok (pl. stressz, helytelen étrend és életmód) indítják el.

A meridiánokon található, különböző minőségű és jelentőségű, meghatározott pontok - az akupunktúrás pontok- tűvel, akupresszúrával és különböző módszerekkel történő stimulálásával biztosítható az energiaáramlás helyreállítása. Ezáltal az adott tünetek, illetve a mögöttes kóros állapotok eredményesen megszüntethetők.

Az akupunktúrás kezelés lényege, hogy a test meghatározott pontjaiba tűket szúr a kezelőorvos és különböző mozdulatokkal mozgásba hozza azokat. A tű önmagában merül a testbe, semmiféle gyógyszert vagy vegyi anyagot nem tartalmaz. A kezelt pontok egy összefüggő csatornahálózaton, az ún. meridián rendszeren helyezkednek el.

A meridiánok egy összefüggő hálózatot alkotnak a szervezetben. A keleti elmélet szerint ezekben a csatornákban kering az életenergia, a Qi, melynek kiegyensúlyozott, szabad, akadálymentes áramlása biztosítja a szervek, szövetek megfelelő táplálását, azaz az egészség fenntartását. A meridiánok átadják energiájukat egymásnak, illetve a hozzájuk tartozó szerveknek. A demonstrációs bábun, vagy atlaszokban látható ábrák csak a felületen futó meridiánokat ábrázolják, de minden csatornához tartozik egy belső szerv is, melyről a nevét kapta, amelyikkel összeköttetésben áll. A szakkönyvek részletesen leírják ezeket a belső útvonalakat, hiszen a tűszúrásra adott reakció bizonyítja, hogy működnek. A csatornák meghatározott helyei, "nyílásai" az akupunktúrás pontok, ahová a tűk kerülnek. Szemmel nem láthatóak, de finom tapintással érezhetők. Betegségek esetén nyomásra érzékennyé válhatnak, ami a diagnosztikában is segítséget nyújt a kínai orvosnak.

A hagyományos kínai orvos akupunktúrával, tűvel végzett gyógykezeléssel szünteti meg az energetikai blokkokat. Támogatja a szervezet öngyógyító mechanizmusait, csillapítja a fájdalmat és segíti a gyógyulás folyamatát.

A rendelőben végzett akupunktúrás kezeléseket jól kiegészíti az otthon végzett akupresszúra.