Kínai gyógynövények - Szója

Szója

A növény Kínából terjedt el, első itteni írásos említése Kr. E. 2800-ból való. Innen került Japánba, Koreába, majd a világ többi részén is meghonosodott. Európába a XVIII. század folyamán, aránylag későn jutott el, és jelentőségét felismerve, nagy mennyiségben csak az 1960-as években kezdték el termesztését. A szójababban megtalálható minden, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag, és a legértékesebb növényifehérje-forrás. 38-42% fehérjét, 15-20% növényi zsiradékot, 20-25% szénhidrátot, 3-4% rostanyagot, 5% életfontosságú ásványi anyagot, mikro és makro elemeket, valamint B1, B2, B6, E és P vitamint, enzimeket tartalmaz. Foszfor és mésztartalma is jelentős. Teljes értékű fehérje. Az állati fehérjével szemben az előnye, hogy nem hagy hátra húgysavas anyagcsere termékeket. Zsírsavtartalma nagy, de mivel kettősen telítetlen zsírsavakban bővelkedik, ezért az állati zsírokkal szemben csökkenti a vér koleszterinszintjét, így érvédő hatású.
Rosttartalma kiküszöböli a székrekedést, gátolja a vastagbélrák kialakulását, valamint kiegyensúlyozza a szervezet ösztrogénszintjét. Kínában alapvető élelmiszer. A szójababot a keleti világban "Föld adta húsnak" is nevezik.

A szója segít a mell-, a végbél- és a prosztatarák megelőzésében, a kialakult betegség terjedését pedig gátolja. A kínai gyógyászat nem véletlenül használja számos betegség gyógyítására. Mivel a legkeményebb babféle, felhasználás előtt sokáig áztatni kell. Gyorsabban elkészül a szójás étel, ha szósz, liszt vagy replica uhren tofu formájában vásárolja.
Szójaszósz: fermentált szójababból készül, tengeri sóval tartósítva. Erősíti és szabályozza az emésztőrendszert. Levesekhez, sültekhez, rizsételekhez szokták adni.
Tofu: szójatejből készült lágy, sajtszerű alapanyag. Sültekhez, kebabokhoz, édességekhez, ragukhoz használják.
Szójaliszt: jól helyettesíti a tojást süteményekben. Egy desszertes kanál szójaliszt egyenlő egy tojással.
Szójatej: szójababból préselik. Folyékony, krémes állagú. Kiválóan helyettesíti a tehéntejet. Tej érzékenyek is fogyaszthatják. Legjobb hidegen.

Vissza