Kínai gyógynövények - Szegfűszeg

Szegfűszeg

A szegfűszeg (Syzygium aromaticum) már időszámításunk előtt is ismert és gyakran alkalmazott fűszernövény volt, elsősorban Kínában. Ma a legnagyobb ültetvények Zanzibárban és Madagaszkáron vannak.

A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik, kb. 20 méter magasra megnövő fa, örökzöld levelekkel. Halványlilás-rózsaszínes virágai a hajtások csúcsain nyílnak, ezeket szedik le még bimbóformában, amikor még inkább pirosas a színük, és pálmalevélbe csomagolva szárítják ki. A szárítás során éri el azt az általunk ismert vöröses-barnás színt. Szögre emlékeztető formája miatt kapta a szegfűszeg elnevezést. Jellemzően fűszeres illatú és ízű.

A szegfűszeg fő hatóanyaga a 15-26%-nyi illóolaj, aminek nagy része, kb. 60-90%-a eugenol, ami a fűszer jellegzetes illatát is adja. Ezen kívül vannak benne egyéb olajak, cseranyag, gyantaanyag, nyálkaanyag.

A szegfűszeg igen hasznos fűszernövényünk, ami nem csak a gyümölcslevest, kompótokat ízesíti meg, és nem csak fogfájáskor jó, ha ráharapunk, hanem a májat is rendbe tartja, megszabadítja a parazitáktól.breguet replica watches

Belsőleg való alkalmazása enyhíti az émelygést, hányingert, hányást (áldott állapotban lévőknek azonban nem javasolt az alkalmazása). Javítja az emésztést, oldja a puffadást, görcsöket, féreghajtó.
Fogfájás esetén helyi érzéstelenítőként alkalmazhatjuk, ha ráharapunk a szegfűszegre.
Főzetéből készült borogatás megnyugtatja a fáradt és gyulladt szemet.
Kiváló fertőtlenítő, gombaellenes és baktériumellenes hatással bír. Tisztítja a nyirokrendszert. Serkenti a vérkeringést, így alacsony vérnyomás kezelésére is használhatjuk.

Külsőleg való alkalmazása segít a bőrön lévő gombák és paraziták eltávolításában. Az illóolajat soha sem szabad töményen alkalmazni a bőrön! Mindig fel kell oldani!

Vissza