Kínai gyógynövények - Rebarbara

Rebarbara

Rebarba (Rheum)A gyökere gyógyhatású, a szárából ízletes ételek készíthetőek, a levele pedig mérgező!A kínai orvosok a gyökerét már ősidők óta alkalmazzák. Vágott sebekre égések külső kezelésére, kis mennyiségben a vérhas kezelésére. Nagyobb mennyiségben erős hashajtó és menstruációt serkentő hatású. Ezzel a jellemzővel inkább a kínai területen található rebarbara fajok rendelkeznek. Az indiai, európai fajok ennél jóval enyhébb hatásúak.

A XIX. században elsődlegesen a hasmenés és a vérhas kezelésére alkalmazták, valamint megemlítik a székrekedés elleni kiemelkedő hatását is Alkalmazásánál vigyázni kell, mert gyakran görcsöket okozhat. Májpanaszok kezelésében is hatásosnak tartották.

Alkalmazása: Hasmenés ellen:1/2 teaáskanál rebarbara gyökeret 10 percig forraljunk, enyhe lángon, egy csésze vízben. A főzetet rendszeres idő közönként teáskanalanként fogyasszuk. Naponta csak egy csészével. A főzet kellemetlen, keserű ízű.

Székrekedés ellen:1-2 teáskanál porított rebarbaragyökeret 10 percig forralunk egy csésze vízben. A nap folyamán teáskanalanként fogyasszunk . Naponta csak egy csészével. Hashajtó hatása miatt krónikus bélbetegségben szenvedő betegek gyógyszerként nem használhatják!.

Terhes nők és szoptatós anyák szintén tartózkodjanak tőle. Levéllapjai erősen mérgezőek, szájban és torokban égető érzést okozhatnak: Halálos kimenetelű mérgezést is okozhat!

A rebarbara szára fogyasztható ételként.

Vissza