Kínai gyógynövények - Olíva

Olíva

Az olajfa Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger menti mediterrán régióban sok helyütt termesztett növény. Akár több száz évig is élnek és termőképesek. Alegalább száz olajfáról tudunk, amelyek hozama más és más, termésük is épp oly változatos. A mediterrán területeken minden régiónak meg van a maga típusa.

Az olajfa csonthéjas termése olívabogyó. Csemegeként sokan kedvelik. Színe érettségétől függően a halványzöldtől a feketéig terjedhet.

Fogyasztása előtt 1-2 hétig vízben áztatják, többszöri vízcserével eltávolítsák a fanyar ízért felelős csersavakat. Sós vízben tartósítják.

Már Kr.e. 5 ezer évvel is készítettek olívaolajat, melyet nem csak elfogyasztottak, hanem szépészeti célra is használtak.

A gondosan válogatott olívabogyó szemeket jól szellőző helyen tárolják, majd megmossák. Ezután következik a préselés. A fennmaradó olívabogyó pasztát tovább gyúrják, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el. Ezt követően szűrik és palackozzák.
Egy liter olívaolaj elkészítéséhez kb. 7 kg olívabogyót használnak fel.

Az olíva olajak minőségi sorrendje:


Amit pedig véletlenül se használjunk: sansa, pomace, orujo
Ez utóbbiakat az úgynevezett pogácsákból oldószerrel vonják ki.
Extra olíva tartalma kb 1 százalék körüli.

Az olíva olajak értékelését olyan körültekintően végzik mint a borokét. A szakemberek a látványt, aromát, ízt értékelik. Az íz sokféle lehet: fanyar, édes, csípős.
A könnyebb ízű olajokat inkább előételekhez, salátákhoz, majonézbe, és szószok elkészítéséhez használjuk, míg a markánsabb ízűek a tésztákhoz, halakhoz, húsokhoz.

Az olíva hatása az emberi szervezetre:
Csökkenti a LDL koleszterin szintjét, megelőzheti az érrendszeri megbetegedéseket és a magas vérnyomást.

Véd a gyulladásos betegségek és az allergia ellen. A reumatikus megbetegedések az olívát fogyasztóknál jóval kisebb százalékban fordulnak elő.
Napi négy kanál olíva olaj elfogyasztása nagyon egészséges.
Magas az Evitamin tartalma , A provitamint és luteint tartalmaz. Rugalmassá teszi a bőrt, megszünteti a szárazságot, és késlelteti a ráncok kialakulását. Akár a szokásos krémünkbe is tehetünk néhány cseppet.


Olíva fajták:

Vissza