Kínai gyógynövények - Olíva
Az olajfa Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger menti mediterrán régióban sok helyütt termesztett növény. Akár több száz évig is élnek és termőképesek. Alegalább száz olajfáról tudunk, amelyek hozama más és más, termésük is épp oly változatos. A mediterrán területeken minden régiónak meg van a maga típusa.
Az olajfa csonthéjas termése olívabogyó. Csemegeként sokan kedvelik. Színe érettségétől függően a halványzöldtől a feketéig terjedhet.
Fogyasztása előtt 1-2 hétig vízben áztatják, többszöri vízcserével eltávolítsák a fanyar ízért felelős csersavakat. Sós vízben tartósítják.
Már Kr.e. 5 ezer évvel is készítettek olívaolajat, melyet nem csak elfogyasztottak, hanem szépészeti célra is használtak.
A gondosan válogatott olívabogyó szemeket jól szellőző helyen tárolják, majd megmossák. Ezután következik a préselés. A fennmaradó olívabogyó pasztát tovább gyúrják, majd az olajat ülepítéssel és centrifugálással választják el. Ezt követően szűrik és palackozzák.
Egy liter olívaolaj elkészítéséhez kb. 7 kg olívabogyót használnak fel.
Az olíva olajak minőségi sorrendje:
-
Extra szűz (extra virgin)
-
Szűz
-
Tiszta
Amit pedig véletlenül se használjunk: sansa, pomace, orujo
Ez utóbbiakat az úgynevezett pogácsákból oldószerrel vonják ki.
Extra olíva tartalma kb 1 százalék körüli.
Az olíva olajak értékelését olyan körültekintően végzik mint a borokét. A szakemberek a látványt, aromát, ízt értékelik. Az íz sokféle lehet: fanyar, édes, csípős.
A könnyebb ízű olajokat inkább előételekhez, salátákhoz, majonézbe, és szószok elkészítéséhez használjuk, míg a markánsabb ízűek a tésztákhoz, halakhoz, húsokhoz.
Az olíva hatása az emberi szervezetre:
Csökkenti a LDL koleszterin szintjét, megelőzheti az érrendszeri megbetegedéseket és a magas vérnyomást.
Véd a gyulladásos betegségek és az allergia ellen. A reumatikus megbetegedések az olívát fogyasztóknál jóval kisebb százalékban fordulnak elő.
Napi négy kanál olíva olaj elfogyasztása nagyon egészséges.
Magas az Evitamin tartalma , A provitamint és luteint tartalmaz. Rugalmassá teszi a bőrt, megszünteti a szárazságot, és késlelteti a ráncok kialakulását. Akár a szokásos krémünkbe is tehetünk néhány cseppet.
Olíva fajták:
-
Arbequina: apró gyümölcsű, barna héjú fajta, amelyet Spanyolország északkeleti részén, Katalóniában termesztenek. Olajsajtolásra és étkezési célokra is alkalmas, íze enyhén mandulás
-
Barnea: Izraelben nemesített, de Ausztráliában és Új-Zélandon is elterjedt, jó ellenálló képességű nagy terméshozamú új fajta. Közvetlenül tekezési célokra és olajsajtolásra is alkalmas.
-
Empeltre: Spanyolországból származó, közepes, csaknem fekete színű gyümölcsöt termő fajta, étkezésre és olajsajtolásra egyaránt alkalmas.
-
Frantoio: Toszkánában az egyik legrégebb óta termesztésben lévő, markáns ízű olasz fajta.
-
Hojiblanca: Dél-Spanyolországban termesztett, selymes ízű gyümölcsöt adó fajta.
-
Kalamata: Görögországban termesztett, húsos, nagy bogyójú olíva, amelyet szinte kizárólag étkezési célokra termesztenek.
-
Koroneiki: A peloponnészoszi félszigetről származó kivételesen magas olajtartalmú nemesítés.
-
Leccino: Olaszországból származó, édeskés aromájú, étkezéshez termesztett fajta.
-
Lucques: Dél-franciaországi zöld fajták, amelyek íze a dióra emlékeztet.
-
Maalot: Izraeli nemesítés. Közepes nagyságú, aromás ízű gyümölcsöt terem, és kiemelkedő minőségű olaj préselhető belőle.
-
Manzanillo: Olaszországból származó, lilászöld héjú, nagy gyümölcsű ízletes fajta.
-
Mission: Kaliforniai, fekete héjú, asztali fajta.
-
Nabali: Palesztinában termesztett, kiemelkedő minőségű olajat adó nemesítés.
-
Picholine: Dél-franciaországi zöld fajták, amelyek íze a dióra emlékeztet.
-
Picual: Dél-spanyolországi fajta, erős kesernyés ízű gyümölcse van.
-
Souri: Szíriában és Libanonban és elterjedt kivételesen aromás olajat adó fajta.
Vissza