Kínai gyógynövények - Licsi

Licsi

Licsi, Litchi, Lychee, Lizhi Licsiszilva (Litchi chinensis) Szappanfa félék családja

Származás: Kínában évezredek óta termesztik a licsit. Azóta több trópusi hegyvidéken is sikerült meghonosodnia, ennek az örökzöld növénynek. Mára termesztése igen széleskörűen elterjedt, így megtalálható Nyugat-Indiában és Ausztráliában is. Előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken, lomberdőkben jellemző. Őshazája Kelet-Ázsia, Dél-Kína. Dél-Kínában már több, mint ezer éve termesztik. Ázsia szubtrópusi és váltakozóan nedves trópusi területein kedvelt gyümölcsfa, és kis méretekben Új-Zélandon, Ausztráliában, Latin-Amerikában, és Kelet- és Dél-Ázsiában is elterjedt. Csekély a hidegtűrő képessége ( -4 C fok). A mag kb. 3 hónap alatt csírázik ki.

A 3-4 cm-es termések a sárgás virágok lehullása után fejlődnek ki az ágakon. A gömbölyű, érett gyümölcs külseje pikkelyes, barnáspiros. A gyümölcshús áttetsző, zselésen remegő és belsejében egy ehetetlen, fényes, barna magot rejt. Húsának íze különleges, édes.

Termése vöröses-barna színű. Csak kevés virágból fejlődik termés. A gyümölcshúsban ehetetlen kőmagot található. Az érett termés húsa ízletes, héja könnyen leszedhető. A friss gyümölcshús pézsmaillatú; szárítva savanykás-édes. Nyers gyümölcsként fogyasztják vagy befőttet, konzervet készítenek belőle. Kelet- Ázsiában gyümölcszselét, jégkrémet más édességeket készítenek belőle. Levéből bort, likőrt készítenek.

A licsi igen kényes a tárolásra - könnyen kiszárad -, így amilyen gyorsan csak tudjuk, fogyasszuk el őket. Hűtőszekrényben tárolva mintegy egy hétig áll el.

A gyümölcs igen könnyen pucolható. Két ujjunk közé fogva, kissé megnyomva, törékeny héja könnyen lepattintható. Fogyasztásának legcélszerűbb módja, hogy a héj lepattintása után szánkba vesszük, és a zselés állományú, lédús, édes-savanykás gyümölcshúst lerágjuk az ehetetlen magról. Különleges állaga miatt legfinomabb nyersen fogyasztva. Ennek ellenére párolhatjuk, készíthetünk belőle pikáns köretet, adhatjuk különböző salátákhoz. Termőhelyein aszalva is nagy mennyiségben fogyasztják

Érdekesség: Kínában a romantikus érzelmek jelképévé vált a licsi, miután egy monda szerint az ország egyik császára ágyasa kérésére több száz mérföldről hozatta a gyümölcsöt udvarába.
Régebben szárított licsit rejtettek a nászágy alá, abban bízva, hogy ez elősegíti a teherbeesést.

A leggyakoribb fajtái:

- Hanging Green (kínai : gualü, 掛綠): A legritkább és egyben leghíresebb licsi. Alig észrevehető világoszöld színárnyalata és a héjon lévő zöld vonal miatt kapta a nevét. Az ősi történetek szerint Hanging Greent frissítőként fogyasztották. Századokon keresztül, a Hanging Green fizetség volt a különféle dinasztiák birodalmi kormányának, amíg az emberek Cantonban a Qianlong korszak alatt felkeltek a fizetségek ellen és kivágták a Hanging Green fákat, kivéve egyet. Az egyetlen megmaradó fa még mindig minden évben gyümölcsöt termel, és a gyümölcsöket attól a fából most Zhengcheng Hanging Greennek nevezik (Zengcheng gualü, 增城掛綠).

- Édes Osmanthus Flavour (gua Mei, 桂味): Ennek a licsinek fényespiros héja van. A gyümölcs ropogós és édes. Van egy hasonló fajta, a Yatou Green (yatoulü, 鴨頭綠). Ennek a licsi félének a héján sötét zöld foltok is vannak.

- Glutinous Rice Ball(nuomici, 糯米糍): Az elnevezés a vastag gyümölcshúsra utal. Az íze hasonló a mézhez. A piros héjak nem kemények, és a magok kisebbek, mint a többi licsi félénél. Néhány gyümölcs magtalan. Hatóanyag: Magas C-vitamin és kálium tartalma. Kalcium, zsír, foszfor, vas, kálium, nátrium, nikotin sav, protein, B1, B2 Hatás: magas C-vitamin tartalma miatt jó hatással van a szervezet ellenálló képességére, antioxidáns hatása van. Májvédő hatását már laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztják

Vissza