Kínai gyógynövények - Kardamom

Kardamom

Kardamom (elettaria cardamomum)

A fűszerliliom félék családjába tartozik. Valójában egy gyömbérfajta. A növény tokterméseiben lévő illatos magvakat használják fűszerként. A zöld héjú kardamom magvai a legkedveltebbek, de van fehér és barna toktermésű is.

Hazája India, karavánutakon jutott el Európába. A görögök és a rómaiak is használták. Illatszerként is hublot replica nagyon kedvelt volt. Elterjed Kínában, Vietnámban is.
A sáfrány és a vanilia mellett a legdrágább fűszer, nem csoda hogy ezért a tekintély ás a gazdagság jele volt. Igazi fényűzés volt a kávét kardamommal ízesíteni.

Már Babylonban is termesztették i.e 700., afrodiziákumként használták. Az egyiptomiak a lehellet frissítésére, és a fogak fehértésére használták. A görögök nagy becsben tartották, mert ellensúlyozta a túlzott alkoholfogyasztás tüneteit. Az ayurvedikus orvoslás már 2 ezer éve óta ismeri és használja. A népi gyógyászat a szélgörcsök, emésztési rendellenességek ellen javalták. Hányásos gyomorrontásra, gyomorgörcsre nagyon hatásos. A magvak rágcsálása pedig tisztítja a légutakat és kellemes lehelletet biztosít.

Az indiai garam maszala fűszerkeverék elmaradhatatlan összetevője. Sok esetben a curryporba is tesznek belőle. Az édes kelt tésztáknak kellemes aromát kölcsönöz. Remek kiegészítője a rizsnek, a kenyérnek, és a pástétomoknak is.

Vissza