Kínai gyógynövények - Kamilla

Kamilla

Egyéb elnevezései: orvosi székfű, Szent-Iván pipitér, nemes pipitér, pipitér, anyafű, szikfű, szüzek anyja, bubulyka, katóka, pipiske, teafű, anyaméhfű, piperefű

Család: fészkesek Származás: Egész Európában, valamint Ázsia mérsékelt égövi területein is megtalálható növény.Vitamin és ásványianyag tartalom: illóolaj (bisabolol), flavonoidok, kumarin. Gyógyhatás: tisztítja a légutakat, nyugtató, gyulladáscsökkentő. A megfázás egyik legismertebb népi gyógyszere. A tag heuer replica virág felhasználása: Leginkább gyógynövényként használjuk, teaként, gőzöléshez, fürdőhöz. Friss virágát édességek, sütemények díszítőjeként is lehet használni. Gasztronómiai felhasználása mellett kozmetikai szerekben is előszeretettel alkalmazzák nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása miatt.

Figyelmeztetés: korábban sokat használták gyulladt, fáradt szemre borogatásként, lemosóként, mivel azonban allergiát, így önmagában is kötőhártya-gyulladást okozhat ilyen alkalmazása már nem javasolt, mert többet árthat, mint használ. Allergiás tünetei elsősorban a kiütések és a szem begyulladása, de ritkán hányingert és hányást is okozhat, ezért fogyasztása előtt mindenképp bizonyosodjunk meg arról, hogy nem vagyunk-e allergiásak rá!

Vissza