Kínai gyógynövények - Jujuba

Jujuba

Egyéb elnevezések: közönséges jujuba, jujuba fa, jujuba datolya, kínai datolya. Alacsony 6-8 m magas fa, amely a Földközi-tenger egész vidékén elterjedt. Törzsének kérge barna, repedezett ágai tüskések. Csipkés szélű, tojásdad alakú, váltakozó állású levelei és sárga, rövid bogernyőben csoportosuló virágai vannak. Kőmagvú termésének a jujubának a húsa egyetlen nagy magot vesz körbe. A termést hasznosítják, megszárítják, kimagozzák, majd főzetként a jujubaliszt alapú tészta formájában használják.

Gyógyhatása: Mikrobaellenes, gyulladásgátló és féregűző hatása van, de ismeretes nyugtatóként és hatásos cukorbetegség esetén is. Serkentő tulajdonsága megmutatkozik az immunrendszer működésének szabályozásában.

Felhasználása: A jujuba termése belsőleg fájdalomcsillapítóként ajánlott rekedtség és a garat gyulladásos megbetegedései, pl. torokgyulladás esetén. Köhögés és hörghurut kezelésében köptetőszerként használják. Nyálkahártya-összehúzó tulajdonsága miatt hatásos gyógyszer hasmenés kezelésére önmagában is, vagy a hasonló hatású szentjánoskenyérfával és az orvosi zilizzel együtt.

Alkalmazása belsőleg:
Rekedtség, torokgyulladás, köhögés, hörghurut, hasmenés kiváló ellenszere, valamint fájdalomcsillapító, keringést segítő és nyugtató hatású.

Főzet: 30-50 g durván összetört gyümölcsöt tegyen 1 liter vízbe, és 30 percig forralja, majd szűrje le; tetszés szerint fogyasztható.

Vissza