Kínai gyógynövények - Gyömbér

Gyömbér

A legrégibb és legfontosabb fűszerek egyikét, a gyömbért a trópusi Ázsiában már 3000 évvel ezelőtt is termesztették. Egyike volt az első fűszereknek, amik elérték a Földközi-tenger térségét, a IX. századra a gyömbér Európa-szerte elterjedt, igen kedvelt fűszer, melyet olyan gyakorisággal használtak, mint napjainkban a sót vagy a paprikát. Széleskörű a gyógyászati felhasználása is. 1640-ben John Parkinson gyógynövénytudós ezt írta: „A gyömbér tulajdonsága, hogy felmelegíti a gyomrot, és segíti az emésztést”.

Étkezési felhasználása Kínában és a legtöbb ázsiai országban frissen használják, gyakran fokhagymával együtt.Számos alkalmazási lehetősége van, édes, sós, pikáns ételek ízesítésében. Fontos alkotórésze a currynek és más fűszer keverékeknek, megtalálható továbbá gyömbérkenyerekben, kekszekben, pudingokban, savanyúságokban és sok ázsiai zöldségételben. A gyömbérsör és a gyömbérbor népszerű italok, és régebben a szőlőből készült borokat is ízesítették vele.

Gyógyászat

Mint gyógynövény, hihetetlenül széles skálán mozog a felhasználhatósága.Ez az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó (bél- vagy menstruációs görcs) és fájdalomcsillapító, csökkenti a bélgázok kialakulását, hasmenés ellen is alkalmazható. Emésztésserkentő és étvágyjavító. Fokozza az emésztőnedvek képződését, ezáltal segíti a nehéz, zsíros ételek emésztését. A gyökérben termelődő illóolaj, mely kellemes illatú és a jellegzetes ízét is adja, csökkenti a nyálkahártya irritációját és nyugtatja a gyomrot. Ennek
köszönhetően a tengeribetegség okozta émelygés ellen kiváló gyógymód. Kínaiak évezredek óta használják tengeribetegség ellen. A hatóanyagok koncentrációja a héj alatt a legmagasabb, ezért hámozása csak nagyon vékonyan ajánlott, de inkább csak kefével tisztítsuk.

Gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz, ezen felül gátolja a gyulladásképző anyagok termelődését, ezért ízületi gyulladás, megfázásos, lázzal járó betegség kezelésénél is használhatjuk. Klinikai tesztek is bizonyítják, hogy csökkenti a fájdalmat, javítja az ízület mozgékonyságát, és elkerülhető a reggeli merevség. Jó reumás fájdalmak, izomgörcsök kezelésére. Vérkeringés fokozó, jótékonyan hat a visszerekre és a narancsbőrre. Írtja az influenzavírusokat, csökkenti a lázat, de melegíti a lázas testet, javítja az immunrendszer ellenálló képességét,.

Kínai orvosok szerint jó fogfájás, hidegrázás, orrdugulás, orr- és homloküreg gyulladás, köhögés, sebek, zúzódások gyógyítására. Frissíti a fáradt szervezetet, idegkimerültség esetén is alkalmazható. A hagyomány szerint a gyömbérolaj felhevíti a félénk, szomorú természetűeket, rózsával és korianderrel együtt az egyik leghatékonyabb afrodiziákum. Mikor a rómaiak ezt felfedezték, boraikat fűszerezték vele.
Mindezeken felül csökkenti a koleszterin szintet és a magas vérnyomást. Megelőzhető vele a szívinfarktust kiváltó belső vérrögképződés, a gyömbér a leghatásosabb növényi véralvadásgátló.
Recept
Narancsos - gyömbéres kacsamell
Hozzávalók: 2 kacsamell (egyenként kb. 180 grammos) só, bors
A mártáshoz: 1-2 nagyobb narancs leve ,1-2 ek vaj
A mázhoz: 1 dl narancslekvár, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek szójaszósz
1/2 hüvelyknyi friss gyömbér reszelve vagy egy csapott tk. őrölt gyömbér, 1 ek. konyak

Elkészítés: A kacsamelleket a bőrös felükön beírdaljuk, sózzuk, borsozzuk.
Egy vastag falú sütőedényt felforrósítunk, és bőrös oldalukkal lefelé beletesszük a húsokat. Kb. 3 percig sütjük, aztán megfordítjuk és újabb 3 perc következik.

A máz hozzávalóit összekeverjük, a sütőt beizzítjuk 220 fokra.
A hús alól minden zsiradékot kiöntünk, majd visszapakoljuk a szeleteket a bőrös felükkel felfelé. Lekenjük őket a mázzal, lefedjük és a sütőbe dugjuk 20 percre, majd 5 percig fedő nélkül pirítjuk. A húsokat kiszedjük az edényből, a visszamaradó pörcöt pedig frissen facsart narancslével kapatjuk fel. Addig kavargatjuk láng felett, amíg közepesen sűrű mártás nem lesz. A biztonság kedvéért átszűrjük, majd egy-két kanál vajjal selymessé varázsoljuk.

Vissza