Kínai gyógynövények - Ginzeng

Ginzeng

Az első írásos feljegyzés a ginzengről, Sen-Nung kínai császár nevéhez fűződik. I.e. 2700-ban megjelent „Nélkülözhetetlen gyógynövények” című könyvében már ír a jen-senről, az embergyökérről. Számos utalást találunk rá a későbbiekben is.

Marco Polo, aki negyedszázadon keresztül barangolt az ázsiai országokban, feljegyezte naplójában, hogy a kínaiak rendszeresen fogyasztják a ginzeng gyökeret (Panax ginseng). A ginzeng Földünk legtöbbet és legrendszeresebben fogyasztott, épp ezért legjobban tesztelt gyógynövény.
Népi gyógyászati felhasználása nemcsak sokrétű, de megbízható is. A növény nemzetségneve a görög Panakeia szóból ered, aminek jelentése: mindent gyógyító.


Az ősi Kínában azt tartották róla, hogy tonizálja a belső részeket, kiűzi a rossz szellemeket, serkenti a gondolkodást, élesíti a látást, frissíti a testet, meghosszabbítja az életet. Az azóta eltelt évszázadok alatt is sok mindenre ajánlották. Az ivarmirigyeket fiatalon tartó, szexuális képességet és nemi ösztönt fokozó tulajdonsága a legismertebb. Ezen kívül tudjuk róla, hogy serkenti a belső elválasztású mirigyek működését, a hormonok termelését, a sejtek növekedését, újraképződését és aktivizálását. Erősíti a szívet, újjáéleszti az idegrendszert, fokozza a cukorterheléssel szembeni tűrőképességet. Csökkenti az öregkori gyengülés tüneteit, a vérnyomást, a koleszterinszintet, normalizálja az alvást, megszünteti a depressziós tüneteket és a makacs fejfájást.

Különösen javasolt erősítőként lábadozás időszakában,hublot replica watches idült betegségekben, járvány idején az ellenállási idő meghosszabbítására, fokozott testi és szellemi munka végzésekor. Túladagolása kedvezőtlen tünetekkel járhat! Az előírásoknak és a felhasználás céljának megfelelően fogyasszuk! Szárítva, őrölve, teának, likőrnek stb. használjuk rendszeresen, de győződjünk meg az eredetiségéről, minőségéről, mert re
Élettani hatásai, összetétele

A ginzeng hatóanyagai a szaponinok közé tartozó több mint 30 féle ginzenozid, az immunrendszer szinte minden területén kifejtik hatásukat. A szaponinok a tápcsatorna nyálkahártyáját izgatva enyhe gyulladást okoznak, ami a szervezet ún. nem specifikus védőrendszerét aktiválja. A hatóanyagoknak a keringésbe jutó igen kis hányada a szervezet távoli sejtjeire hatva erősíti tovább ezt a reakciót. Növeli az antitest és az interferon-termelést, nő a fehérvérsejtek száma, fokozza azok működését és az elősejtek aktivizálását.
Mindezek révén segít a fertőzéses megbetegedések megelőzősében.
Hozzátartozik a rák veszélyét csökkentő táplálkozáshoz. Számos vizsgálat igazolja, hogy rákkeltő anyagok mellé adagolt ginzeng kivonatok igen eredményesen csökkentették a daganatok kialakulását.
Véd a sugárzás és a fertőzések ártalmai ellen. Roboráló hatású, fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet. A ginzeng roboráló hatásában az eddig leírtakon kívül még fontos szerepet játszik anyagcserét befolyásoló hatása is. Ennek egyik része a fehérjeszintézis fokozása, amit elősegít a fehérjebontó folyamatok gátlása.


Nagy fizikai igénybevételkor az izmok keményítőraktárainak lebontását lassítja, a többletenergiát inkább a zsírbontás és a zsírsavak elégetésére fordítja. A szellemi tevékenységet és teherbíró képességet fokozó hatását is behatóan vizsgálták különböző tesztekkel. Nagymértékben könnyíti a tanulást, javítja az alvást.
Segíthet az időskori diabetes által fenntartott magas vércukorszint helyreállításában. Számos tanulmány számol be a ginzeng véralvadásra gyakorolt hatásáról. A vérrögök kialakulását több lépésben gátolja. Fokozza a máj, méregtelenítő hatását.

Vissza