Kínai gyógynövények - Füge

Füge

Füge, Közönséges füge ( Ficus Carica ).
Eperfafélék családjába tartozik. Levelei nagyok, vaskosak, ujjasan három-ötkaréjúak, megsebesítve fehér tejnedv serked belőlük és az ágaiból is. Körte alakú serlegvirágzatai a levelek hónaljában fejlődnek és e virágzat később meghúsosodó édes vacka belső üregében képződnek porzós vagy termős virágai. Dél-Ázsiából származó cserje, melyet hozzánk a törökök hoztak. Hazánk déli felében sok helyen ültetik, télen azonban be kell földelni, különben elfagy a fája és a gyümölcsöt nem érleli meg.

Használata: A fügefának szeptember hónapban leszedett friss gyümölcse éhgyomorra megéve hasat indít, enyhe hashajtó hatása miatt székrekedésnél is ajánlatos. A friss fügéket vágjuk kétfelé, hintsük meg megtört száraz mandulával, úgy együk:” romlott tüdődet, melledet tisztítja és hasadat is megindítja” tartja a népgyógyászat. A frissen szedett füge elfogyasztása veséket tisztít és vizeletet hajt. Ha a fügét gyenge borban megfőzzük, izsóppal elkeverjük kiváló gyógyitalt kapunk, mely tüdőhurutot kúrál és fulladásra is ajánlott. A megfőzött füge, torokfájás és rekedtség ellen jó, valamint görögszéna magjával összevegyítve és borogatásnak használva golyvát és daganatokat oszlat. Sóval és kovásszal elegyített füge heget és keléseket gyógyít. A füge kifacsart leve mustárral elegyítve és a fülbe ( 5 csepp ) eresztve fülzúgást,

Vissza