Kínai gyógynövények - Csillagánizs

Csillagánizs

Csillagánizzsal az influenza ellen
A légúti megbetegedések szezonja már javában szedi tüsszögő-köhögő áldozatait. A hagyományos kínai orvoslás szerint a megelőzésre kell fektetnünk a hangsúlyt, mégpedig patikaszerek helyett természetes gyógynövények segítségével. Az egyik leghatékonyabb fegyver influenza ellen a kínai csillagánizs.

A hagyományos kínai orvoslás tapasztalatai szerint a vakcinális gyógyszerek mellett a természetes gyógynövények is hatékonyan segíthetik a légúti megbetegedések elleni védekezést, köztük a hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használt kínai csillagánizs (Illicium verum), melynek fő hatóanyaga, a sikimisav az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerek egyik építőeleme is egyben .

A helyes életmód és táplálkozás mellett a természetes gyógynövények a legalkalmasabbak az immunrendszer megerősítésére. Ha pedig védekező rendszerünk egészségesen működik, ellenanyagot termel a kórokozók elpusztítására, viszont ha különböző hatások (fáradtság, hideg időjárás, stressz, egész napos zárt térben tartózkodás okozta oxigénhiány) miatt legyengül, a kórokozók szinte szabad utat kapnak.

Az influenzás időszakban fontos a vírusok szaporodását gátló fehérjét, az interferont serkentő gyógynövények, az echinacea, ginszeng vagy a különböző méhészeti termékek, illetve C-vitamin fogyasztása. A hagyományos kínai orvoslásban több ezer éve használják gyógynövényként a kínai csillagánizst (Illicium verum) is, többek között méregtelenítés céljából, a modern gyógyszerészeti kutatásoknak köszönhetően pedig napjainkban már fontos készítmények hatóanyagaként is alkalmazzák. Ennek eredményeképpen az influenza megelőzésére és kezelésére szolgáló gyógyszerekben is szerepel a kínai csillagánizs hatóanyaga, a sikimisav.

Vissza