Kínai gyógynövények - Citromű

Citromű

Kis- Ázsiából származó, nálunk termesztett gyógy,- és mézelő növény. Az ország déli részén néha vadon is megterem. Évelő, de fagyérzékeny növény; magassága elérheti az egy métert, átmérője 60 cm is lehet; szára négyszögletű, enyhén szőrös; levele világoszöld, szív alakú, csipkés; virága apró, fehér, kalászokban álló; aromája erőteljesen emlékeztet a citromra.
Népies nevei: Méhfű, macskaméz, anyaméhfű, mézfű, mézelke. A növényből levélárut és száras (fű) árut lehet előállítani. A drogot a növény ép levelei illetve a föld feletti felső félméteres hajtásai képezik. Virágzása: Júliustól szeptember közepéig tart.

A növény hatóanyagai:
Citrál és citronellál-tartalmú illóolajat, cseranyagot, nyálkát, keserűanyagot, gyantát, kávésavat tartalmaz. Idegerősítő, görcsoldó, emésztést serkentő, étvágyjavító, vírusölő, nyugtató hatású, még a vizsgafélelem csökkentésére is ideális eszköz. Teaként alvászavarok ellen és szélhajtóként is fogyasztható.

A tea hatásai, felhasználása:
Nyugtató, görcsoldó, izzasztó, étvágyserkentő, szélhajtó és epeműködést javító hatásai vannak. Teája ideg és szívnyugtató, idegerősítő, emésztést elősegítő. Külsőleg pépes borogatáshoz, fürdőkhöz, bedörzsöléshez használják.
Fogyasztási javallat:
Forrázatát 1 kiskanál drogot 1 csésze vízhez készítik.
Felhasználása:
Levelei frissen vagy szárítva használhatók. Friss levele jól illik salátákhoz, mártásokhoz, halhoz, szárnyashoz, gombás ételekhez, gyümölcssalátához és üdítőitalokhoz. Pótolhat citromhéjat és citronellát is. Finom tea készíthető friss és szárított leveleiből is. Illóolaját (Aetheroleum melissae) fürdővízbe cseppenthetjük, kiváló relaxáló hatású, illetve nem kevésbé kellemes a citromfű illóolajával történő lazító masszázs, amely valóban csodákat művel.

Vissza