Kínai gyógynövények - Bazsalikom

Bazsalikom

Egyéb elnevezései: bazsalikusű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors

Család: Árvacsalánfélék (Lamiaceae)
Származás: Dál-Ázsiából, Perzsiából került hazánkba, Indiában, Afganisztánban, Pakisztánban őshonos, mint többéves félcserje.

Vitamin és ásványi anyag tartalom: illóolajat, cseranyagot, szaponint és keserű anyagot tartalmaz. Gyógyhatás: Afrodiziákumnak tartják, javítja az étvágyat és az emésztést, szél- és vizelethajtó, nyugtató, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, enyhíti a hányingert.

A virág felhasználása: A bazsalikomnak fehér, rózsaszín, lila virágai lehetnek, fajtától függően. Hasonló, csak enyhébb íze van, mint a leveleknek, és friss salátákba, valamint könnyű tésztaételekbe ajánlják.

Levelének felhasználása: Alkalmas levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, mártások, darált húsok, halételek, kolbászáruk, növényi ecetek, ecetes és vizes uborka ízesítéséhez, és gyógytea készítéséhez, tipikusan az olasz konyha fűszereként szokták azonosítani.

Figyelmeztetés: Gyógyászati célból ne alkalmazzuk terhesség és szoptatás ideje alatt, ne adjuk csecsemőknek, kisgyermekeknek. Fűszerként való használata, tehát kis mennyiségben, ilyenkor is megengedett.

Érdekesség: A fűszerek királyának tartják, ehhez méltóan a neve a görög ‘basilius’, király szóból ered. Általában az élettel, halállal és szerelemmel hozzák kapcsolatba.
Az ókorban Perzsiában, Görögországban sírokra ültették.
Egyiptomban a virágával szórták meg panerai replica a sírokat, mert úgy gondoltál, megnyitja az ég kapuit.
A mexikóiak a gonosz elűzésére házaik elé ültetik, vagy pénztárcájukban hordják, hogy magához vonzza a szerelmet és a pénzt.

Vissza