Kínai gyógynövények - Angyalgyökér

Angyalgyökér

Egyéb elnevezései: angyalfű, angyelika, angelikafű, arkangyalfű

Család: Ernyősök (Apiaceae)
Származás: Európa magasabb hegyvidékein és Észak-Európában honos. Már a középkori kolostorokban is termesztették és használták.
A kínai angyalgyökér (Dong Quai, Angelica sinensis) Kínában, Koreában és Japánban honos.

Vitamin és ásványi anyag tartalom: Gyökere illóolajat, melynek fő komponensei a pinén, szabinén, fellandrén, valamint furokumarinokat (angelicin, bergaptén), makrociklikus laktonokat (illatanyagok), angelikasavat, angelicint, viaszt, gyantát, pektint, csersavat, keserűanyagot, keményítőt és szerves savat tartalmaz.
A kínai angyalgyökér (Dong Quai) A, E és B12 vitamint, legalább hatféle kumarin-származékot, ferulsavat, poliszacharidokat tartalmaz.
Gyógyhatás: Vizelet- és szélhajtó, étvágyjavító, idegerősítő, gyomor- és bélproblémákkal küzdők étrendjében értékes fűszer. A kínai angyalgyökér kiváló mindenféle nőgyógyászati probléma enyhítésére a szabálytalan menstruációtól kezdve a klimax tüneteiig. a ferulsav és a poliszacharidok megelőzik a görcsöket, gátolják a véralvadást, ellazítják a hajszálereket.

A virág felhasználása: Lila és rózsaszín között játszó virágai az édesköményhez vagy zellerhez hasonló ízűek. Tengeri halételek díszítőjének ajánlják, de nyersen salátákba is jó lehet. A perzsák a szirmokat egy Advieh nevű fűszerkeverékbe használják, amivel rizs-, csirke- és babételeket ízesítenek

Egyéb részek felhasználása: Levele és gyökere saláták, főzelékek, mártások ízesítője lehet. Szárát cukorban főzve kandírozhatjuk, és süteményeket díszíthetünk vele. Gyomorkeserűk, likőrök alapanyaga

Figyelmeztetés: Kesztyűben dolgozzunk a növénnyel, mert kicsorduló nedve az érzékenyebb bőrt felhólyagosítja

Vissza